سایت خبری

تازه ترین اخبار

۲ مطلب در مهر ۱۳۹۸ ثبت شده است

آیا ریزش سنگین بورس در راه است؟

آیا ریزش سنگین بورس در راه است؟

علت افت‌های شدید شاخص طی ۱۵ سال اخیر هر سه به‌خاطر افت قیمت نفت و فلزات و عدم همراهی قیمت ارز برای تخفیف اثرات این افت‌ها در اقتصاد بوده است، اصلاحی که این روز‌ها در بازار سرمایه در حال رخ دادن هست تطابقی با واقعیت تاریخی خود ندارد

 سعید درخشانی -از سال ۱۳۸۵ شمسی و با تغییرات جدید مدیریتی و افزایش سرعت خصوصی‌سازی صنایع و شرکت‌های بزرگ دولتی، به مرور وزن شرکت‌های کامودیتی (کالا) محور در بازار سرمایه بیشتر شد؛ روندی که از اواخر سال ۸۵ و با خصوصی‌سازی فولاد مبارکه و ملی مس شروع شد، آرایش شرکت‌های موجود در بازار را نسبت به قبل از سال ۸۵ به کلی تغییر داده و وزن شرکت‌های کالا محور را به طرز محسوسی بالا برده است به‌طوری‌که در بین ۳۰ شرکت بزرگ بازار که ارزش بازار حدودا ۷۵۰ هزار میلیارد تومانی دارند.

فقط ۴ شرکت بانک ملت و مپنا و مخابرات و همراه اول در صنایعی به جز صنایع کالا محور فعالیت دارند و مجموع ارزش بازار آن‌ها حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان و کمتر از ۱۴ درصد از مجموع ۳۰ شرکت بزرگ است. در حال حاضر ارزش بازار شرکت‌های موجود در کل بازار‌های بورس و فرابورس حدود ۱۳۵۰ هزار میلیارد تومان است که سهم صنایع کالا محور حدود ۹۰۰ هزار میلیارد تومان است که دقیقا دو سوم (۶۶ درصد) از وزن کلی بازار را تشکیل می‌دهد.

با توجه به واقعیت فوق تحلیل بازار‌های کالایی اعم از نفت و فلزات و بازار جهانی از اهمیت ویژه‌ای در تحلیل و شناخت کلی بازار بورس تهران برخوردار است. در این مقاله می‌خواهیم بدانیم که آیا از اساس این فرضیه درست است یا نه و به خاطر همین رفتار شاخص بعد از سال ۸۴ را مورد بررسی قرار داده و تلاش شد تا رابطه آن با قیمت نفت بررسی شود.

ریزش ۴۰ درصدی بورس در سال   ۸۷

شاخص بورس در انتهای سال ۸۵ در حوالی ۹۴۰۰ قرار داشت که خصوصی‌سازی بزرگ شروع شد، بازار سرمایه از آن تاریخ سه نزول یا اصلاح عمده در قیمت‌ها را شاهد بوده است. اولین افت جدی بازار در تیر ماه سال ۱۳۸۷ خ داد، شاخص بورس از یک قدمی ۱۳ هزار واحدی ناگهان تغییر مسیر داد و به سرعت طی حدود ۹ ماه تا حوالی ۸ هزار واحد اصلاح کرد.

اصلاحی نزدیک به ۴۰ درصدی در شاخص، این تاریخ شمسی مقارن با سال ۲۰۰۸ میلادی است که برابر با بحران مالی سال ۲۰۰۸ جهانی است که از بازار مسکن آمریکا شروع شد و دامنه به سرعت به بانک‌های بزرگی همچون لمن برادرز و مریل لینچ و واشنگتن میوچیال رسید و شوک اقتصادی بزرگی به بازار‌های مالی دنیا وارد کرد.

آن چیزی که بر بورس تهران تاثیر گذاشت عواقب این بحران به‌دلیل افت شدید قیمت نفت و فلزات بود؛ به‌طوری‌که قیمت نفت از ۱۴۰ دلار در هر بشکه طی چند ماه به کمتر از ۳۰ دلار در بشکه رسید یا قیمت فلز مس از ۸۶۰۰ دلار بر هر تن به کمتر از ۳ هزار دلار رسید، قیمت شمش فولادی نیز از بالای هزار دلار در هر تن به ۲۰۰ دلار رسید. نتیجه این افت کاهش سودآوری شرکت‌های تولیدکننده فولاد و مس و روی و شرکت‌های فعال در بازار نفت و مشتقات نفتی و در نتیجه کاهش عمومی سطح قیمت‌ها بود به‌طور مثال قیمت هر سهم فولاد مبارکه حدود ۷۰ درصد اصلاح شد. بعد از سال ۲۰۰۸ و اقدامات دولت‌های مختلف در مهار بحران و بازگشت ثبات نسبی به بازار‌ها دوباره قیمت‌های جهانی رشد کرد و بازار تهران در مدار رشد قرار گرفت؛ رشدی که به‌صورت پیوسته تا سال ۹۲ ادامه یافت؛ رشد قیمت ارز از سال ۹۱ باعث تشدید رشد بازار سهام تهران شده و شاخص بورس تا ۸۹ هزار واحد بالا آمد.

علت ریزش سهام در سال ۹۲

دومین افت بزرگ بورس تهران در ۱۶ آذر سال ۹۲ و در یک قدمی ۹۰ هزار واحدی شروع شد و شاخص تا سطح ۶۱ هزار واحد اصلاح شد؛ اصلاحی حدود ۳۲ درصدی در شاخص، اما علت این افت چه بود؟ اگر نمودار قیمت نفت را داشته باشید متوجه یک افت سنگین دیگر در قیمت نفت در این سال خواهید شد؛ همان‌طور که قبلا اشاره شد.

بعد از بحران مالی سال ۱۳۸۷ شمسی بازار‌ها با کمک دولت‌ها روند صعودی به خود گرفتند که تا ۵ سال بعد ادامه یافت؛ اما در سال ۹۲ دوباره با کاهش عمومی سطح قیمت‌های نفت و فلزات در بازار‌های جهانی مواجه شدیم. قیمت نفت که دوباره به بالای ۱۰۰ دلار رسیده بود و با کاهشی ۷۵ درصدی به ۲۶ دلار در هر بشکه رسید.

قیمت مس که بالای ۱۰ هزار دلار بود به ۴۳۰۰ دلار رسید. قیمت‌های شمش فولاد و روی و... هم افت سنگینی را تجربه کردند تا دوباره بهانه کاهش قیمت‌ها را در بازار سرمایه فراهم آورند، در هر دو بحران بازار‌های جهانی، نرخ ارز در ایران ثابت ماند و تغییری نکرد. افت بازار دو سال به طول کشید و سپس دوباره با افزایش قیمت‌های جهانی نفت و فلزات دوباره رونق در بازار سرمایه حاکم شد تا با شوک ارزی سال ۹۶ و ۹۷ این روند شدت گرفت، ولی در مهر سال ۹۷ دوباره ورق برگشت و شاخص بورس سومین اصلاح بزرگ خود را شاهد بود، شاخص از حوالی ۱۹۶ هزار واحد به حدود ۱۵۴ هزار واحد رسید؛ افتی در حدود ۲۲ درصد که خاطره بدی برای سهامداران در سال گذشته رقم زد.

ریشه‌یابی سومین افت بزرگ شاخص

آیا بازهم ردپای نفت در میان است؟ بله کاملا درست است. در این مورد قیمت نفت که تا ۷۷ دلار در هر بشکه پیش رفته بود به سطح ۴۲ دلار در هر بشکه رسید، نرخ ارز صنایع و شرکت‌ها عمدتا در سامانه نیما ثابت ماند (حوالی ۷۵۰۰ تومان). البته اصلاح قیمت نفت ۴ ماه بیشتر طول نکشید و با برگشت قیمت نفت شاخص بورس نیز بعد از ۴ ماه استراحت و اصلاح قیمتی دوباره مسیر صعودی در پیش گرفت تا به امروز.

برای ساده‌سازی و نتیجه‌گیری بهتر نمودار رابطه نفت و شاخص نیز در ادامه آورده شده است، ولی باید توجه داشت که روند قیمتی خود نفت باید با نرخ روز ارز ارزش‌گذاری شود، مثلا در سال ۸۵ قیمت نفت حدودا ۶۰ دلار و خود دلار نیز ۸۶۰۰ ریال بوده که نرخ هر بشکه نفت حدود ۵۱۶ هزار ریال بود، نرخ امروز دلار حدود ۱۱ هزار و ۴۰۰ و هر بشکه نفت نیز ۵۸ دلار است که نرخ هر بشکه نفت ۶ میلیون و ۶۱۲ هزار ریال خواهد بود.

حال اگر تغییرات قیمت هر بشکه نفت به‌صورت ریالی را در کنار شاخص بورس تهران قرار بدهیم رابطه معناداری بین آن‌ها خواهیم یافت، نمودار شکل زیر:

با تطبیق این دو شاخص می‌توان نتیجه‌گیری کرد که علت افت‌های شدید شاخص طی ۱۵ سال اخیر هر سه به‌خاطر افت قیمت نفت و فلزات و عدم همراهی قیمت ارز برای تخفیف اثرات این افت‌ها در اقتصاد بوده است، اصلاحی که این روز‌ها در بازار سرمایه در حال رخ دادن هست تطابقی با واقعیت تاریخی خود ندارد، زیرا قیمت نفت و فلزات در قیمت‌های پایین به سر می‌برند و اصلاح و ریزشی در قیمت جهانی نفت طی هفته‌های اخیر نداشته‌ایم، در بسیاری از موارد قیمت‌های انواع کامودیتی‌ها نزدیک به قیمت‌های تمام شده معادن و تولیدکنندگان (حتی در بخش نفت هم تولید نفت آمریکا از محل نفت شِیل در حوالی قیمت تمام شده است) بنابراین احتمالا افت فعلی بازار در اثر هیجانات منفی و کاذب بوده که به‌نظر می‌رسد تداومی نخواهد داشت و بازار سرمایه بعد از فروکش کردن این هیجانات به مسیر صعودی خود ادامه خواهد داد.

منبع: https://www.rouydad24.ir/fa/news/192132

                     

۲۹ مهر ۹۸ ، ۱۲:۵۹ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
نیلوفر شیشه پا

تغییرات بازار سکه

تغییرات بازار سکه

 در شرایط حاضر برای خرید طلا و سکه باید به توصیه های کارشناسان توجه کرد. چرا که به خاطر افزایش قیمت طلا همه به خرید آن ترغیب می شوند در حالی که، به دلیل شائبه حبابی بودن قیمت سکه و طلا امکان زیان دیدن وجود دارد...

 قیمت جهانی طلا و نوسان و افزایش قیمت سکه و طلا در چند هفته اخیر از جمله بحث‌های داغ در عرصه اقتصادی بوده است، به گونه‌ای که سرمایه‌گذاران این عرصه را کمی نگران کرده است. همچنین مردم در سردرگمی که آیا طلا بخرند یا نخرند، در همین راستا کانون فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی سمینار آموزشی بررسی و تحلیل سرمایه‌گذاری در بازار بورس طلا و نقره ویژه را برگزار کرد.

این سمینار آموزشی با حضور شهنام گلشنی مدیر سایت مثقال و جمعی از دانشجویان و فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی پنجشنبه 24 شهریور در تالار علامه طباطبایی دانشگاه علوم تحقیقات برگزار شد.

در این سمینار گلشنی مدیر سایت مثقال درباره بازار طلا و سکه توضیحاتی داد. همچنین در فرصتی 1 ساعته فارغ‌التحصیلان سؤال‌هایی درباره بازار طلا و سرمایه‌گذاری در این بازار از گلشنی داشتند.

برای خرید سکه همیشه دیر است

 هر وقت سکه بخرید در بلند مدت سود دارد. شهنام گلشنی سخنان خود را با این جمله شروع کرد و درباره مدیریت پول و سرمایه گفت: هیچ وقت خانه یا ماشین را نفروشید سکه بخرید، ولی اگر پول راکد دارید، نمی‌خواهید کاری با آن داشته باشید سکه بخرید. اما همین خرید هم باید مدیریت شود. ممکن است که پول‌تان را بیشتر نکند، اما ضرر هم نمی‌کنید. شاید برای مدت کوتاهی سکه از روزی که خرید داشته‌اید، قیمتش نزول کند، اما در دراز مدت قطعاً سود خوبی دارد، به گفته وی بهتر است سرمایه‌ راکد را همیشه برای خرید سکه کنار گذاشت.

اگر می خواهیم سرمایه گذاری کوتاه مدت کنیم طلا خرید داشته باشیم تا نقره . سرمایه گذاری روی نقره در دراز مدت می تواند پاسخگو باشد.

وقتی سرمایه‌ راکد دارید، یک‌جا خرید نکنید و در دراز مدت خرید کنید، به دلیل نوسان داشتن نرخ سکه. مثلا ظرف دو ماه هر 10روز چند تا سکه خرید کنید. وارد شدن در بازار سکه اولش کمی سخته، اما سرمایه‌گذاری در این بازار قطعاً‌ برایتان سود دارد. اگر پولی دارید، ولی برای مدت کوتاهی نیاز ندارید، ریسک نکنید.

گلشنی در بار سرمایه‌گذاری در زندگی گفت: یادتان باشد آدمها برای آرامش زندگی می‌کنند نه اینکه زندگی کنیم، تا در اختیار پول و سرمایه باشیم. خرید سکه بهترین فکر برای سرمایه‌گذاری است، اما فکر و ذهن‌تان را روی آن متمرکز نکنید.

همچنین نگهداری آن هم آسان است. آنقدر که داشتن سکه می‌تواند سوددهی داشته باشد، نگه داشتن پول در حساب بانکی سود ندارد.

مردم مطمئن باشند نرخ ها براساس قیمت جهانی تعیین می‌شود

گلشنی  با رد برخی اظهارات مبنی براینکه  نرخ سکه در دست بازاری هاست و به طور عمدی نرخ سکه را در مواقعی بالا می برند، گفت:  اولا نرخ سکه و طلا براساس قیمت جهانی محاسبه می شود.در ثانی این مردم هستند که در نرخ سکه و طلا تاثیر گذار هستند . هر چقدر خرید بیشتر باشد، قیمت ها تغییر می کند در واقع همان داستان عرضه و تقاضا است. وقتی مردم برای خرید یکباره به طرف بازار هجوم می‌برند، قیمت ها بالا تر هم می رود .

تغییرات قیمت سکه در ۵ ماهه سال ۹۸

براساس آمار بانک مرکزی، متوسط قیمت فروش یک سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم در بازار آزاد شهر تهران در مردادماه سال جاری ۴ میلیون و ۱۱۱ هزار تومان بود که در مقایسه با ماه قبل ۳.۵ درصد کاهش و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۷.۶ درصد افزایش نشان می‌دهد.

همچنین حداقل و حداکثر نرخ فروش سکه مذکور در ماه یاد شده به ترتیب ۴ میلیون و ۴۰ هزار تومان و ۴ میلیون و ۲۴۱ هزار و ۷۰۰ تومان بوده است.

متوسط قیمت فروش یک سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در مردادماه ١٣٩٨ در بازار آزاد شهر تهران ۴ میلیون و ۲۰۳ هزار و ۲۰۰ تومان بود که در مقایسه با ماه قبل ۶ درصد کاهش و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۰.۲ درصد افزایش نشان می‌دهد.

همچنین حداقل و حداکثر نرخ فروش سکه مذکور در ماه یاد شده به ترتیب ۴ میلیون و ۱۱۵ هزار تومان و ۴ میلیون و ۳۸۰ هزار تومان بوده است.

متوسط قیمت فروش یک سکه تمام بهار آزادی در پنج ماه اول سال ١٣٩٨ در بازار آزاد شهر تهران با طرح قدیم ۴ میلیون و ۴۷۰ هزار و ۱۰۰ تومان و با طرح جدید ۴ میلیون و ۶۲۲ هزار و ۵۰۰ تومان بود که نسبت به دوره مشابه سال ١٣٩٧ به ترتیب ۸۲.۳ درصد و ۷۸.۸ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که نرخ سکه در پنج ماه نخست سال جاری روند نزولی را طی کرده است.

متوسط قیمت سکه طرح جدید در تیرماه ۴ میلیون و ۴۷۰ هزار و ۱۰۰ تومان، خرداد ماه ۴ میلیون و ۶۶۳ هزار و ۸۰۰ تومان، اردیبهشت ماه ۵ میلیون و ۷ هزار و ۴۰۰ تومان و در فروردین ماه ۴ میلیون و ۷۹۸ هزار و ۸۰۰ تومان بوده است.

چه عواملی بر قیمت سکه تاثیر می‌گذارد؟

  • عوامل داخلی بازار
  • عواملی خارج از بازار

عوامل داخلی بازار شامل عرضه و تقاضا است که به خریداران و فروشندگان آن بستگی دارد. عوامل خارجی نیز به قیمت دلار، متغیرهای کلان اقتصادی و قیمت جهانی طلا وابسته است.

 

۱۰ مهر ۹۸ ، ۱۶:۲۱ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
نیلوفر شیشه پا